Wiza egipska i bezpłatna wiza Sinai Only | Przewodnik Egipt Sharm el Sheikh E-SHARM.PL

Wiza egipska i przepisy celne

Przylatując na Synaj należy posiadać paszport ważny co najmniej 6 miesięcy oraz wizę egipską.

Wiza egipska nie jest obowiązkowa dla turystów wybierających się do Sharm el Sheikh, Taby i Dahabu. W miejscowościach położonych na terenie Półwyspu Synaj można korzystać z bezpłatnej wizy egipskiej SINAI ONLY.

Na podstawie darmowej wizy „Sinai Only”, skorzystać mogą Państwo z następujących wycieczek: Jerozolima, Petra, Góra Mojżesza, Klasztor św. Katarzyny, Ras Mohammed (rejs), Rejs w rejon wyspy Tiran, Nurkowanie dla amatorów, Ras Mohammed (autobusem), Safari Abu Galum, Safari na quadach, Safari na wielbłądach, Super Safari, Kolorowy Kanion  Kolacja beduińska, Aquapark, Delfinarium, Pływanie z delfinami, Łódź podwodna, Łódź ze szklanym dnem, Lot spadochronem, Kitesurfing i inne sporty wodne. Ta bezpłatna, 15-sto dniowa wiza wydawana jest na lotnisku, po podejściu do odprawy paszportowej.

Płatna wiza również wydawana jest po przylocie na lotnisku w Sharm el Sheikh. Od 1 maja 2014 wiza egipska kosztuje 25 USD. Płatna wiza niezbędna jest, jeśli chcą Państwo skorzystać z następujących wycieczek: Kair (autobusem), Kair (samolotem), Luksor . Jest ona ważna 30 dni. W przypadku wyjazdu do Jerozolimy wiza ta jest bezpłatnie przedłużana i nie traci ważności. Aby wykupić płatną wizę wystarczy podejść do jednego z okienek bankowych na lotnisku, najlepiej mieć odliczone pieniądze, bo w ramach reszty można dostać np. stare banknoty, których w Egipcie nikt nam nie przyjmie. Zakupioną wizę wkleić należy na czystej kartce w paszporcie i pokazać urzędnikowi przy odprawie paszportowej. Wiza jest ważna dopiero wówczas,  gdy urzędnik przybije na niej pieczątkę wjazdową do Egiptu.

Turyści indywidualni czyli wybierający się do Egiptu samolotem rejsowym np. z Berlina, Londynu czy przez Istambuł będą zobowiązani są nabyć wizę egipską przed przylotem do Egiptu. Wizę należy zamówić w Ambasadzie Egiptu w Warszawie: Ambasada Arabskiej Republiki Egiptu ul.Alzacka 18, 03-972, Warszawa Tel: (22) 590 66 03 E-mail:  embassyofegyptwarsaw@hotmail.com. Godziny otwarcia: 09.00-12.00

Odprawa paszportowa. Po wejściu na lotnisko otrzymujemy od przedstawiciela biura podróży  kartę wizy wjazdowej, kartę można też pobrać za darmo w dowolnym okienku bankowym. Przed podejściem do odprawy paszportowej należy wypełnić kartę drukowanymi literami:  imię i nazwisko, data i miejsce urodzenia, numer paszportu oraz nazwę hotelu, (wzór zamieszczamy obok), a następnie podejść do odprawy paszportowej.

Płatna wiza egipska za 25$ traci ważność w przypadku wyjazdu na wycieczkę do Petry– po powrocie wydawana jest darmowa wiza „Sinai Only”. Dlatego jeśli chcecie Państwo zobaczyć zarówno Petrę jak i wziąć udział w wycieczkach, na które płatna wiza jest wymagana, wyjazd do Petry należy zaplanować jako ostatni, by nie narażać się na dodatkowe koszty.

Zaznaczyć należy, że turyści pozostający w Egipcie dłużej niż 28 dni nie mogą wracać do Polski lotem czarterowym.

Do Egiptu wwieźć można: 2 litry alkoholu, 200 szt. papierosów i 25 cygar. Do/z Egiptu wwieźć/wywieźć można: max. 10 tys. USD oraz 5 tys. LE. Za próbę wwiezienia narkotyków grozi kara śmierci. Zabronione jest wywożenie fragmentów rafy koralowej oraz wszelkich dóbr Morza Czerwonego, a także preparowanych skór zwierząt oraz antyków. Wolne od cła są ubrania, rzeczy osobiste, kamery video, aparaty fotograficzne, CD, magnetofony, komputery (sztuk 1), lornetki, odtwarzacze CD.

W ciągu 48 godzin od przylotu można dokonać zakupów w sklepach wolnocłowych na terenie Sharm el Sheikh. Dwa sklepy Duty Free znajdują się w centrum miasta (Naama Bay), kolejne znajdują się na lotnisku w hali przylotów oraz w dzielnicy Old Market (Hadaba). Na zakupy trzeba zabrać paszporty.

UWAGA RODZICE!!! DZIECKO MUSI MIEĆ SWÓJ PASZPORT!

Od 26 czerwca 2012 roku wpisy dzieci do paszportów rodziców nie są uznawane. Wszystkie dzieci przy przekraczaniu granicy muszą posiadać własny dokument podróży.
Utrata ważności wpisów dzieci w paszportach rodziców wynika ze stanowiska Komisji Europejskiej dotyczącego paszportów i dokumentów podróży wydawanych przez państwa członkowskie Unii Europejskiej. Teraz dzieci muszą podróżować z własnym dokumentem. Może to być: paszport biometryczny, paszport tymczasowy lub dowód osobisty (jeżeli zezwalają na to przepisy krajów, przez które odbywa się podróż).
Paszporty rodziców zachowują ważność. Tracą ją jedynie zawarte w nich adnotacje dotyczące dzieci.

© 2011 E-SHARM.PL Agencja Rozwoju Turystyki
Przeczytaj inne:
Papirus

Roślina ta, zwana przez starożytnych Greków papyros, jest związana z Egiptem. Zarastała niegdyś górną deltę Nilu, szczególnie miejsca wilgotne, osiągała...

Zamknij