Niektórzy mówią, że Egipcjanie na gotowaniu się nie znają, ale odwiedzając ten kraj warto spróbować kilku lokalnych charakterystycznych przysmaków. Kuchnia egipska łączy tradycje Bliskiego Wschodu i krajów śródziemnomorskich. Potrawy stanowią kombinację warzyw i różnych rodzajów mięs polewanych sosami i przyprawionych ziołami: kminkiem, kurkumą, kolendrą, pietruszką i miętą. Nubijczycy, żyjący na południu kraju, lubią pikantne potrawy, podczas gdy mieszkańcy północy unikają ostrych smaków. Najważniejszym składnikiem egipskiej kuchni jest bób i fasola (ful). Egipcjanie przygotowują ją na różne sposoby i jedzą nawet na śniadanie – gotowane ziarna miksują z cebulą, pomidorami, przyprawami i podają z jajkiem. Na ulicy sprzedaje się taką pastę jako wypełnienie kanapek albo w postaci smażonych klopsików (ta’amija lub falafel). Nieodłącznym dodatkiem większości potraw jest chleb (aysz) – placek przypominający podpłomyk – cienki i pusty w środku; Egipcjanom służy do nabierania jedzenia. Wypełniany fasolą, warzywami i sosem sezamowym (tahina) lub mięsem staje się pożywną kanapką. Typowym daniem egipskiej kuchni są zupy (szorba): mięsne (lahma), warzywne (chudar) lub rybne (samak).Turyści zachwalają wszystkie z wyjątkiem zielonej, śluzowatej zupy z liści molochija, warzywa podobnego do szpinaku.
Uczta zaczyna się od przekąsek (mezze), wśród których dominują marynowane marchewki, pietruszka, seler i bakłażany z zimnymi sosami. Przyrządzone na różne sposoby mięso kurczaka, wołowinę lub baraninę serwuje się jako danie główne. Podaje się je z warzywami i chlebem. Na świeżą rybę najlepiej udać się do restauracji specjalizujących się w owocach morza. W lepszych restauracjach przyszłe danie można samemu wyłowić z wielkiego akwarium.Warto też skosztować innego tutejszego przysmaku – mięsa gołębia (hamam). Ptaka nadziewa się ostro przyprawionym ryżem, a następnie piecze lub dusi. Owoce można jeść przez cały rok. Zimą najlepsze są banany, truskawki, daktyle, pomarańcze i granaty. Z kolei lato to sezon na melony, brzoskwinie, śliwki i winogrona. Warto spróbować m.in. słodkich różowych pomarańczy (burtu’aan bedammoh). Jeśli chodzi o słodkości, to egipskie desery zaspokoją najbardziej wybrednego łasucha. Baklawa – strucel z orzechami i miodem, znany z kuchni tureckiej i greckiej – należy do mniej słodkich.