Dla prawdziwych pasjonatów zamieszczamy tutaj przepisy na ciekawe dania, które może mieliście okazję spróbować w Sharm el Sheikh. Jeśli macie swoje wypróbowane przepisy – zapraszamy do wysyłania ich do nas – zamieścimy je tutaj, aby wszyscy mogli spróbować gotowania po arabsku.
Koshary – słynne przepyszne danie egipskie z ryżu, makaronu z dodatkiem soczewicy
Składniki:
2 szklanki ugotowanego ryżu
2 szklanki ugotowanego makaronu penne
2 łyżki białego octu winnego
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1 szklanka zmiażdżonej soczewicy
1 szklanka pokrojonych w kostkę pomidorów (bez pestek)
1,5 łyżki cukru
1 łyżeczka kminu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczki soli
1 łyżeczki zmiażdżonego czerwonego pieprzu
2 średnie cebule
Ryż wymieszać z makaronem i wyłożyć łyżką na talerz. Ocet winy wymieszać w misce z 1 łyżeczką kminu, czosnkiem i soczewicą, ułożyć na ryżu. Do garnka wrzucić pomidory z wodą, cukrem, cynamonem, solą i czerwonym pieprzem. Gotować na średnim ogniu 5 minut, co jakiś czas mieszając. Pomidory ułożyć na soczewicy. Można podać z podsmażoną na złoto cebulką.
Tahina to pasta sezamowa ze zmielonego sezamu i oleju. o orzechowym smaku, niezwykle popularna w krajach arabskich. Jej specyficzny smak i zapach nie dają sie niczym zastąpić.
Składniki:
10 dag ziaren sezamu
łyżka oliwy z oliwek
1 – 2 łyżki oleju sezamowego
Na gorącej patelni lekko uprażyć sezam, po czym utrzeć w moździerzu (lub zmiksować), stopniowo dodając olej sezamowy i oliwę. Ucierać tak długo, aż powstanie gęsty, gładki jednolity krem. Przełożyć do słoiczka, szczelnie zakryć, przechowywać w lodówce. Tahina wzbogaca smak wielu sosów, zup, potraw duszonych, dodatek gotowanych na parze brokułów, brukselki i kalafiorów. Doskonała jest też jako pasta do kanapek.
Falafel – czyli kotleciki z ciecierzycy to jedno z najpopularniejszych dań kuchni arabskiej. Najpyszniejsze są świeżo usmażone na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Składniki:
1 cebula
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka soli
do smaku: pieprz czarny i cayenne, kumin, kolendra, papryka, natka pietruszki.
Składniki:
15 g drożdży
szklanka ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
Robimy zaczyn: mieszamy drożdże z cukrem, ciepłą wodą i łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól, olej i rozczyn. Wyrabiamy jednolite ciasto. Po wyrobieniu przesypujemy mąką i odstawiamy na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość. Z gotowego formujemy placuszki o grubości około 1 cm i co najmniej 15 cm średnicy. Smarujemy je z wierzchu olejem. Pieczemy w piekarniku ok. 8 min. w temp. 200 st. Należy uważać, aby chlebki nam się za mocno nie spiekły. Po wyjęciu z piekarnika nacinamy wzdłuż krawędzi.W powstałą kieszeń wkładamy falafel, warzywa i sosy.
Harissa to pikantny sos, idealny zarówno do gorących dań mięsnych jak i kanapek.
Składniki
8 ząbków czosnku
30 g soli
30 g kminu mielonego
30 g mielonej kolendry
150 ml oliwy z oliwek