Zapraszamy w podróż po winnicach Izraela. Od czasów biblijnych wino stanowi nieodłączną część kultury na terenach Izraela. Żydzi spożywają je w czasie cotygodniowego szabatu oraz podczas obchodów większości świąt. Przez wieki ziemie Izraela przechodziły z rąk do rąk. Gdy znalazły się pod władzą osmańską, niemal zupełnie zaprzestano produkcji wina. Prawdziwa zmiana nadeszła w XX wieku, gdy baron Edmond Rothshild rozpoczął hodowlę winnych gron i otworzył pierwsze winnice w ówczesnej Palestynie. Kolejna rewolucja przyszła na początku lat 90., gdy nowe technologie upraw umożliwiły otwarcie aż 85 procent większości istniejących dziś w Izraelu winnic. Dzięki zróżnicowaniu klimatycznemu Izraela winnice wytwarzają nie tylko wyśmienite Cabernet Sauvignion czy Cabernet Merlot, lecz również zwyczajowo kojarzony z chłodniejszymi regionami Pinot.
Zapraszamy w podróż połączoną z poznawaniem winnic i degustacją. Pod tym względem Izrael ma sporo do zaoferowania nawet najbardziej wytrawnym koneserom.

Szczegółowy program na WyjazdydlaGrup.com