Restauracje

 

Podczas wakacji w Sharm el Sheikh warto spróbować oryginalnej lokalnej kuchni i smaków Egiptu. Ogromną popularnością wśród turystów cieszą się przede wszystkim restauracje z owocami morza. Krewetki, kalmary, homary, ryby –  wszystko jest świeże i co ważne – przygotowane bez mrożenia.  Warto też spróbować doskonale przyprawionych mięs, czy sałatek warzywnych i owocowych. Sprawdzone przez nas miejsca podajemy w kolejności alfabetycznej.

 

EL MASRIEN – lokalna restauracja bardzo popularna zarówno wśród egipcjan jak i turystów na Old Markecie. Można tu spróbować sałatek mezze i innych lokalnych specjałów. W menu znajdziecie tradycyjną koftę, pieczoną baraninę, wołowinę, kaczki, przepiórki czy królika. Są też tradycyjne zupy i oczywiście desery. Dania można też zabrać na wynos. Uwaga – tu nie podaje się alkoholu. Ceny: umiarkowane i niskie.

FARES RESTAURANT to prawdziwie egipska restauracja, w której spróbować można typowych egipskich przekąsek warzywnych i doskonałe przyrządzonych ryb i owoców morza, grillowanych lub smażonych. Serwuje się tu też doskonałe zupy z owoców morza.  Fares znajduje się na terenie Old Marketu oraz przy centrum Il Mercato.  Uwaga – tu nie podaje się alkoholu. Ceny: umiarkowane i niskie.

KAN ZAMAN – za umiarkowaną cenę ciekawe dania kuchni egipskiej oraz owoce morza i świetnie przygotowane ryby, także dania mięsne, a na deser możliwość zapalenia shishy. Restauracja w stylu egipskim cieszy się dużą popularnością wśród Egipcjan, a to najlepsza rekomendacja dla turystów. Znajduje się w Naama Bay. Ceny: umiarkowane

OONAS – jedna ze sztandarowych restauracji na plaży w Zatoce Sharks Bay. Specjalizuje się w owocach morza i rybach. Dania od najbardziej wyszukanych do zwykłych kanapek. Położona jest bezpośrednio na plaży i czynna również wieczorem, idealna na romantyczny wieczór z widokiem na morze. Ceny: wysokie

RED SEA FISH – najpopularniejsza restauracja na Old Markecie specjalizuje się w daniach z owoców morza, tu naprawdę warto skorzystać z tej uczty. Sea Food Platter – to firmowe danie, dzięki któremu spróbujecie wszystkich smakowitości Morza Czerwonego, grillowanych i smażonych z dodatkiem warzyw, egipskiego chleba (aysz) i ryżu podawanego w orientalny sposób. Taka taca powinna zadowolić żołądek kilku osób, bo danie nie jest małe. Ceny: umiarkowane

Leave a Comment